top of page
mapa1.jpg

LA UNITAT DIDÀCTICA: EMPATITZA

Descripció de la unitat

Aquesta UD proposa un projecte educatiu de 8 hores que permetrà a l’alumnat d’ESO fer un treball de l’Educació Emocional a través de l’aprenentatge de la competència intercultural. L’educació emocional és una formació bàsica entre els adolescents de la nostra societat, tal i com demostren diferents estudis i projectes. De la mateixa manera, la competència intercultural és de vital importància per raons evidents: (1) la diversitat cultural que trobem a tots els pobles i ciutats de Catalunya; (2) les oportunitats, facilitats i interès que tenen molts adolescents i joves del nostre país per marxar i experimentar noves vivències en altres països. Aquesta UD l’introduïm dins la dimensió d’Expressió Corporal, aquesta dimensió contribueix especialment a la presa de consciència del propi cos i l’acceptació d’un mateix i dels altres. Assolir-la comporta aplicar tècniques de comunicació i expressió corporal, individualment o en grups, per a la millora de la relació i comunicació amb els altres.

Unitat didàctica: Apóyanos
ceba.jpg

Currículum

Objectius: 

Coneixement d’un mateix. (CB7)
Conèixer la família pròpia i la de l’altre. (CB7)
Conèixer elements de la cultura pròpia i la de l’altre. (CB7)

​

Continguts: 

Relació entre cos i emocions
- Valoració de les nostres qualitats com les nostres mancances.
- Relaxació de la ment per així poder escoltar el nostre silenci interior.
- Coneixement de les realitats diverses que tenim a l’entorn proper i reflexió sobre com els vivim.
- Conscienciació de la força i el perill que tenen els judicis prematurs.
- Coneixement de realitats més llunyanes i capacitat d’empatitzar amb aquestes realitats.
- Conscienciació de les desigualtats que vivim a nivell mundial.
(CC8 Valors i contravalors de la societat aplicats a l’esport, CC11 Comunicació i llenguatge corporal, CCD 10 Llenguatge audiovisual: imatge fixa, so i vídeo, CCPS3 Capacitats emocionals, CCPS11 Característiques de la societat actual, CCPS13 Actituds i hàbits en la societat i en el món professional, CCPS15 Dinàmiques de cohesió de grup i col·laboratives, CCPS17 Habilitats i actituds per a la participació).

​

Metodologia: 

Tot i que les sessions que proposo no segueixen estrictament les pautes marcades en l’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP), si que utilitzo l’ABP com a eina metodològica de referència per tirar endavant aquest projecte educatiu, ja que parteixo del repte inicial que és millorar la competència intercultural dels alumnes i seguiré amb les diferents parts que proposa l’ABS que son: : (1) Plantejament - Un repte o pregunta que sigui desafinat per l’alumne; (2) Anàlisis – Investigar per trobar allò que volem descobrir o aprendre; (3) Disseny - Reflexió d’allò que s’ha trobat i decisió entre els alumnes de què es fa; (4) Construcció - Creació de material o realització de tasques específiques; (5) Implementació - Ensenyat el què s’ha fet – Producte final; (6) Manteniment.
He decidit utilitzar aquesta metodologia no només per l’impacte educatiu que està tenint l’ABP tan a primària com a secundaria, sinó, i sobretot, per les característiques d’aquest estil d’ensenyament, tals i que tingui un valor democràtic, que fomenti la participació activa dels alumnes, que impliqui un aprenentatge significatiu i que permeti el desenvolupament de les competències bàsiques. com: Que ajudin als alumnes a entendre el món, que tingui un valor democràtic, que fomenti la participació activa dels alumnes, que impliqui un aprenentatge significatiu i que permeti el desenvolupament de les competències bàsiques.

​

Unitat didàctica: Apóyanos
Unitat didàctica: Apóyanos
bottom of page